
DEC 14 2006

UNITED STATES DEPARTMENT OF COMMERCE
Economics and Statistics Administration
U.S. Census Bureau
Washington, DC 20233-0001

Mr. George R. Tuttle, III
Law Offices of George R. Tuttle
Three Embarcadero Center, Suite 1160
San Francisco, CA 94111

Dear Mr. Tuttle:

This is in response to your faxed letter of November 21, 2006, requesting clarification as to the
applicability oftbe provision for routed export transactions under the Foreign Trade Statistics
Regulations (FTSR), Part 30, Section 30.4(c). Since there are differences in reporting
requirements among the U.S. Census Bureau and the Bureau oflndustry and Security (BIS),
conformity of documentation is not required. In a routed export transaction as defined in
Title 15, Code of Federal Regulations (CFR), Part 772.1 of the U.S. Department of Commerce
Export Administration Regulations, the authorized agent can be the "exporter" for export control
purposes. However, for the Census Bureau purposes, the authorized agent shall not be shown on
the Shipper's Export Declarations (SED)!Automated Export System (AES) record as the
U.S. Principal Party in Interest (USPPI).

The Census Bureau defines a routed export transaction as a transaction in which the Foreign
Principal Party in Interest (FPPI) authorizes a U.S. agent to facilitate the export of items from the
United States and to prepare and file the SED!AES record. Title 15, CFR, Part 30.4 clearly
defines the responsibilities of the USPPI, the FPPI, and tbe authorized agent involved in the
transaction. In your example you correctly identified a routed export transaction and the
responsibility of the parties in the transaction.

It is the responsibility of the U.S. agent, designated by the FPP1, to prepare and file the SED!AES
record. The USPPl is responsible for providing the statistical information pertaining to the
transaction. 1can only address your concerns pertaining to the FTSR. The FTSR was not written
to accommodate Incoterms and there are no terms that relate exactly to the requirements of the
FTSR. Clearly Incoterms address common business rcsponsibilities for the buyer and the seller,
but these requirements are not carried over to the FTSR.

We appreciate the opportunity to assist you with your efforts to maintain compliance with export
regnlations. If you have further questions concerning this or other regulatory matters, please call
Mr. Joey Morales, ROEB, FTD, on (301) 763-2238.

Sincerely,

Kelly
Chief, Regulations, Outreach, and Education Branch
Foreign Trade Division
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